Ο φετινός χειμώνας έφτασε και η σωστή συντήρηση του κυκλώματος ψύξης κρίνεται απαραίτητη. Ο ρόλος των αντιψυκτικών και των ψυκτικών υγρών στη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης του κινητήρα είναι εξαιρετικά σημαντικός. Το υγρό του κυκλώματος ψύξης είναι ένα υγρό που αποθηκεύεται στο ψυγείο του αυτοκινήτου.

Η χρήση ακατάλληλου αντιψυκτικού/ψυκτικού και η ανεπαρκής πλήρωση του κυκλώματος ψύξης μέχρι την ενδεδειγμένη στάθμη μπορεί είτε να μειώσουν την ωφέλιμη ζωή ενός κινητήρα, ιδιαίτερα ενός πετρελαιοκινητήρα υψηλών επιδόσεων, είτε να προκαλέσουν βλάβες.

  • Παρέχει αντισκωρική προστασία στο ψυγείο, στην αντλία νερού και στο κύκλωμα ψύξης.
  • Σταθεροποιεί την ηλεκτρική αγωγιμότητα των υγρών του ψυγείου.
  • Εμποδίζει τα τελευταία να φτάσουν πρόωρα στο σημείο βρασμού.
  • Βοηθά στην αποφυγή δημιουργίας μεταλλικών αλάτων.
  • Επίσης, σημειώνουμε κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Σε πεπαλαιωμένα αντιψυκτικά σχηματίζονται φουσκάλες, οι οποίες, αν σκάσουν, μπορεί να καταστρέψουν τα μεταλλικά τοιχώματα του ψυγείου και τα πλαστικά μέρη της αντλίας νερού.

Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με τον κινητήρα κρύο και σβηστό.

Τη στάθμη μπορείτε να τη «διαβάσετε» στο σχετικό δοχείο που βρίσκεται, φυσικά, στο χώρο του κινητήρα. Αυτή πρέπει να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις ενδείξεις «min» και «max».

Αν η στάθμη βρίσκεται κάτω από το «min», συμπληρώστε.

Σημαντικό: Μην ανοίγετε ποτέ το ψυγείο, όταν ο κινητήρας είναι ζεστός. Τα καυτά υγρά που βρίσκονται υπό πίεση μπορεί να πεταχτούν και να σας κάψουν στο πρόσωπο και στα χέρια.

Τύποι υγρών κυκλωμάτων ψύξης

Με βάση το αν το τελικό προϊόν περιέχει ή όχι νερό, τα υγρά του κυκλώματος ψύξης που διατίθενται στο εμπόριο διακρίνονται σε

1) συμπυκνωμένα προϊόντα που χρειάζονται δηλαδή αραίωση με απιονισμένο νερό. Εκ παραδρομής ονομάζονται ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΑ και

2) προϊόντα έτοιμα προς χρήση. Εκ παραδρομής ονομάζονται ΠΑΡΑΦΛΟΥ.

Τα υγρά του κυκλώματος ψύξης προστατεύουν το νερό από το να παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες και να βράζει σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 100°C, που είναι συνηθισμένη θερμοκρασία στην κίνηση στην πόλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μόνο η σωστή αναλογία ανάμειξης μεταξύ  συμπυκνωμένου υγρού και νερού μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη προστασία για το σύστημα ψύξης.

Πώς να καθαρίσετε/ πώς να αποστραγγίσετε το υγρό του κυκλώματος ψύξης του κινητήρα;

Όσον αφορά στην αλλαγή υγρού στο κύκλωμα ψύξης, κάθε μοντέλο αυτοκινήτου είναι διαφορετικό. Μπορεί να είναι λίγο περίπλοκο να αφαιρέσετε όλο το υγρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αφαιρέσετε αρκετές βίδες για να ξεπλύνετε το σύστημα. Η αναπλήρωση του συστήματος μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη όταν υπάρχει αέρας στα πάνω μέρη του κινητήρα. Συνιστούμε λοιπόν να απευθυνθείτε στην αντιπροσωπεία ή ένα συνεργείο για την αλλαγή του υγρού του κυκλώματος ψύξης.

Τέλος, ο έλεγχος του αντιψυκτικού πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, 1 φόρα τον μήνα θεωρείται ικανοποιητική.

Διαβάστε επίσης... 5 μύθοι για τα λιπαντικά » Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Ποιο λάδι να βάλω; » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει; » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Πως λειτουργεί το immobilizer; » Είσαι έτοιμος για την έξοδο του Πάσχα; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » 4 λόγοι που η μοτοσυκλέτα γυμνάζει σώμα και πνεύμα! » Ψυκτικό αυτός ο άγνωστος! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »