Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία φέρνει και την μεγάλη έξοδο του Πάσχα, όπου οι περισσότεροι από εμάς επισκέπτονται το χωριό τους ή την εξοχική τους κατοικία. Αυτό σημαίνει πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, πολλοί οδηγοί, πολλές οικογένειες και πολλά χιλιόμετρα. Είναι αλήθεια πως όσοι έχουμε κάνει επανειλημμένες φορές μακρινά δρομολόγια τις γιορτινές αυτές ημέρες, έχουμε βιώσει τι σημαίνει κυκλοφοριακό κομφούζιο και σίγουρα έχουμε συναντήσει πολλά οδηγικά… «ανορθόδοξα» να συμβαίνουν στις πολυσύχναστες εθνικές οδούς της χώρας μας.

 

Και για να διαψεύσουμε τα στατιστικά σύμφωνα με τα οποία τις ημέρες των εορτών αυξάνεται η συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων, διαβάστε και, πάνω απ’ όλα, εφαρμόστε τις κάτωθι συμβουλές της Battery Club, για οδική ασφάλεια των εκδρομών του Πάσχα  πριν ξεκινήσουμε με το αυτοκίνητό μας για το ταξίδι, αλλά και κατά τη διάρκειά του.

 

(1) Αρχικά, ελέγχουμε το όχημά μας εξωτερικά (κατάσταση ελαστικών, αναρτήσεις, πιθανές ρωγμές σε καθρέπτες, καθαριότητα φώτων και τζαμιών, κατάσταση υαλοκαθαριστήρων, έλεγχος γυάλινων και πλαστικών επιφανειών, τυχόν διαρροές κ.ά.) και εσωτερικά (λειτουργία ζώνης ασφαλείας, έλεγχος ποδομοχλού πεδήσεως/φρένο, τζόγου του τιμονιού και προειδοποιητικών λυχνίων στο ταμπλό του αυτοκινήτου κ.ά.) και βεβαιωνόμαστε πως όλα βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλιώς παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης, ελέγχουμε ότι όλα τα φώτα του οχήματος λειτουργούν σωστά και η ηχητική προειδοποίηση/κόρνα λειτουργεί με συνεχή μη διαπεραστικό τόνο.

 

(2) Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό και σε καλή κατάσταση (προειδοποιητικό τρίγωνο, φουσκωμένη ρεζέρβα μαζί με τα εργαλεία αντικατάστασης, πυροσβεστήρα, φαρμακείο), ενώ παράλληλα μπορούμε να εφοδιαστούμε με επιπλέον εξοπλισμό, ο οποίος κρίνουμε ότι μπορεί να μας φανεί χρήσιμος όπως φακό, φθορίζον γιλέκο κλπ.

 

(3) Απαραίτητος κρίνεται ο έλεγχος του κινητήρα. Αναλυτικότερα, ελέγχουμε τη στάθμη του λαδιού και συμπληρώνουμε όταν χρειάζεται, ελέγχουμε τα δοχεία υγρών φρένων, ψυκτικού υγρού και υγρού των υαλοκαθαριστήρων θέλοντας η στάθμη των υγρών να βρίσκεται προς το max. Θυμηθείτε πως δεν επεμβαίνουμε στο δοχείο υγρών φρένων. Να τονιστεί ότι όλοι οι έλεγχοι της στάθμης των υγρών πραγματοποιούνται σε σταθερό, επίπεδο έδαφος με κρύο κινητήρα. Τέλος, ελέγχουμε την κατάσταση της μπαταρίας και ελέγχουμε εάν οι καλωδιώσεις και σωληνώσεις βρίσκονται στη θέση τους.

 

(4) Επίσης, ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών μας με τον ενδεδειγμένο τρόπο, πηγαίνοντας δηλαδή το όχημά μας στο πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων και ο έλεγχος γίνεται με κρύα ελαστικά. Ακόμη, ελέγχουμε την ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών και θέλουμε το βάθος του πέλματος να είναι τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά.

 

(5) Κάνουμε πάντα υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αν και κάθε χρόνο, οι οδηγίες της τροχαίας για προσεκτικότερη οδήγηση είναι σαφείς, δεν τις τηρούν όλοι οι οδηγοί, αφού οι περισσότεροι δεν διστάζουν να μιλούν στο κινητό ή να στέλνουν μηνύματα την ώρα που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, στις εθνικές οδούς.

 

(6) Δεν ξεκινούμε ποτέ κάποιο ταξίδι εάν δε νιώθουμε απολύτως ξεκούραστοι, ήρεμοι και χαλαροί. Ποτέ δε βιαζόμαστε και δεν οδηγούμε επιχειρώντας παράτολμες και επικίνδυνες προσπεράσεις, ενώ τηρούμε τα όρια ταχύτητας και έχουμε σύμμαχο δύο πολύτιμες οδηγικές αρετές, την ψυχραιμία και την υπομονή. Για όσους πρόκειται να κάνουν μακρινά ταξίδια, θυμηθείτε να κάνετε ολιγόλεπτες στάσεις κάθε δύο ώρες, βγαίνοντας για λίγο έξω από το αμάξι να ξεμουδιάσετε, να πιείτε λίγο νερό και να «καθαρίσει» το μυαλό σας, ώστε να συνεχίσετε συγκεντρωμένα το υπόλοιπο του ταξιδιού σας. Σε περίπτωση που νιώσετε κούραση ή υπνηλία, ανοίγετε αμέσως το παράθυρο να μπει καθαρός αέρας και ακινητοποιείτε το όχημα όπου επιτρέπεται και μόνο όταν νιώσετε απολύτως έτοιμοι και σε εγρήγορση συνεχίζετε την οδήγηση. Αποφεύγουμε την οδήγηση ύστερα από κάποιο μεγάλο και βαρύ γεύμα, καθώς συχνά οδηγεί σε υπνηλία και κατ’ επέκταση μειωμένα αντανακλαστικά και αδυναμία συγκέντρωσης.

 

(7) Δεν παραβιάζουμε τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης. Η συγκεκριμένη λωρίδα είναι μόνο για οχήματα άμεσης επέμβασης, για περιπολικά, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και οχήματα οδικής βοήθειας. Κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας υποχρεωτικά. Όταν δεν κρατάμε την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας, με ένα απότομο φρενάρισμα γίνονται καραμπόλες. Δεν κάνουμε ελιγμούς.

 

(8) Χρήσιμο είναι επίσης να ενημερωθούμε για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας που θέλουμε να ταξιδέψουμε, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να οργανώσουμε το ταξίδι μας έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

 

Τέλος, ας έχουμε όλοι υπόψη μας ότι:

  • Ένας καλός οδηγός δεν είναι αυτός που είναι επιδέξιος και έχει την εμπειρία. Είναι αυτός που έχει υπομονή, επιμονή, αντίληψη και εμπιστοσύνη.
  • Όσο καλό, ακριβό και γρήγορο να είναι το όχημά μας, ο οδηγός είναι αυτός που το μετατρέπει σε ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Πηγή: Batteryclub.gr

Διαβάστε επίσης... 5 μύθοι για τα λιπαντικά » Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Αντιψυκτικό! Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε!! » Ποιο λάδι να βάλω; » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει; » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Πως λειτουργεί το immobilizer; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » 4 λόγοι που η μοτοσυκλέτα γυμνάζει σώμα και πνεύμα! » Ψυκτικό αυτός ο άγνωστος! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »
Εγγραφείτε στο Newsletter μας και αποκτήστε τον κωδικό για να έχετε έκπτωση 15% στην επόμενη παραγγελία σας.
Επίσης θα λαμβάνετε άρθρα σχετικά με το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα και το φορτηγό, λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, νέα του χώρου και τέλος διάφορες προσφορές από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.