Μπλε καπνός από την εξάτμιση σημαίνει κατανάλωση λαδιού. Από πού όμως προέρχεται το πρόβλημα?

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι λίγο πριν τη συμπλήρωση των χιλιομέτρων για αλλαγή λιπαντικού (συνήθως 10.000-15.000 χλμ), η στάθμη λαδιού έχει μειωθεί. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώνετε μικρή ποσότητα λαδιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η μικρή και σταθερή απώλεια λιπαντικού, δεδομένων των συνθηκών θερμοκρασίας και πίεσης στις οποίες δρα, δεν υποδηλώνει ότι ο κινητήρας χρήζει επισκευής!

H άνω του επιτρεπτού κατανάλωση λιπαντικού από τον κινητήρα κάνει αισθητή την παρουσία της με τον μπλε καπνό που βγαίνει από την εξάτμιση. Η αιτία; Απόρροια μιας διαρροής της οποίας της προέλευση απομένει να διακριβώσετε. Μια ασυνήθης ποσότητα λαδιού περνά στον θάλαμο καύσης και καιγόμενη εμφανίζει το προϊόν της καύσης (μπλε καπνός) από την εξάτμιση.

Αν δεν κάνετε τίποτα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το μοτέρ να «σπάσει». Από τη μια μέρα στην άλλη, δεν μπορεί, κάποια μπιέλα θα κτυπήσει. Και αυτό θα είναι το τέλος της ιστορίας με βαριά αποτελέσματα για την τσέπη σας.

Επίσης, τα λάδια χαμηλής ποιότητας δεν έχουν την απαραίτητη «αντοχή» σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, κάτι που σημαίνει πως αφενός δε λιπαίνουν σωστά τον κινητήρα και αφετέρου καίγονται ταχύτερα συμβάλλοντας στην αύξηση της κατανάλωσης.

Πέρα από την ποιότητα, απαραίτητη είναι και η σωστή ποσότητα λιπαντικού μέσα στον κινητήρα. Φροντίστε να ελέγχετε ανά τακτά διαστήματα τη στάθμη λαδιού και να συμπληρώνετε εάν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Παράλληλα, πλέον γνωρίζετε ότι η μικρή και σταθερή απώλεια λιπαντικού δεν «μαρτυρά» πιθανή βλάβη του κινητήρα. ΠαρΆ όλα αυτά, σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας θα πρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να επισκεφθείτε το συνεργείο ώστε να προλάβετε τα χειρότερα. Σημάδια όπως η αυξημένη κατανάλωση, η μείωση της απόδοσης και ο έντονος μπλε καπνός από την εξάτμιση προειδοποιούν ότι το λιπαντικό έχει εισχωρήσει στον θάλαμο καύσης και να είστε σίγουροι ότι δεν έχει καμία «δουλειά» εκεί!

Ξέρετε ότι

  • Η λύση της χρήσης πιο παχύρρευστων λιπαντικών δεν διορθώνει το πρόβλημα της υψηλής κατανάλωσης. Απλά το «κουκουλώνει»!
  • Η ένδειξη στη ράβδο στάθμης λαδιού πρέπει πάντοτε να βρίσκεται στη μέγιστη τιμή της. Ελέγξτε συχνά και συμπληρώστε όσο χρειάζεται.
  • Ο μπλε καπνός στην εξάτμιση μαρτυρά ότι το λιπαντικό καίγεται στον θάλαμο καύσης. Επισκεφθείτε άμεσα το συνεργείο για διάγνωση.
  • Στην πλειονότητα των αυτοκινήτων, μεταξύ των ενδείξεων MIN και MAX υπάρχει επαρκής όγκος για συμπλήρωση ενός λίτρου λιπαντικού. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική ποσότητα λαδιού στον κινητήρα είναι εξίσου επιζήμια με την ελλιπή.

 

Διαβάστε επίσης... 5 μύθοι για τα λιπαντικά » Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Αντιψυκτικό! Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε!! » Ποιο λάδι να βάλω; » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Πως λειτουργεί το immobilizer; » Είσαι έτοιμος για την έξοδο του Πάσχα; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » 4 λόγοι που η μοτοσυκλέτα γυμνάζει σώμα και πνεύμα! » Ψυκτικό αυτός ο άγνωστος! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »
Εγγραφείτε στο Newsletter μας και αποκτήστε τον κωδικό για να έχετε έκπτωση 15% στην επόμενη παραγγελία σας.
Επίσης θα λαμβάνετε άρθρα σχετικά με το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα και το φορτηγό, λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, νέα του χώρου και τέλος διάφορες προσφορές από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.