Παλιά η επιλογή λαδιού ήταν απλή υπόθεση! Τι ισχύει σήμερα και τι προτείνουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων;

Η απάντηση είναι όχι! Το ένα λάδι για όλα τα αυτοκίνητα ήταν μία πρακτική πολύ συνηθισμένη τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι κινητήρες δεν είχαν πολλές απαιτήσεις και η επιλογή του λαδιού ήταν μία απλή υπόθεση. Ωστόσο σήμερα κάθε λάδι είναι διαφορετικό και δεν είναι για όλες τις χρήσεις!

Σύμφωνα με τις παλιότερες πρακτικές  ήταν αδιάφορο ποιο λάδι θα μπει στον κινητήρα. Αυτό συνέβαινε γιατί δεν υπήρχαν και πολλοί τύποι στην αγορά, ενώ και οι ίδιο κινητήρες όχι τόσο απαιτητικοί με αποτέλεσμα να ανέχονται σχεδόν όλα τα λάδια. Στην πάροδο των ετών με την ανάπτυξη διάφορων κατηγοριών ιξώδους (όπως το 10w-40) επέτρεψαν τον προσανατολισμό. Φυσικά σήμερα το ιξώδες είναι απλά μία από τις πολλές ιδιότητες – χαρακτηριστικά που έχουν τα λάδια, το οποίο ωστόσο δεν βοηθά στην αναζήτηση της σωστής επιλογής του λαδιού.

Τι ισχύει σήμερα;

Σήμερα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το λάδι του κινητήρα καθορίζεται από τα βιομηχανικά πρότυπα, τα οποία ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και το American Petroleum Institute. Πιο αναλυτικά πλέον υπάρχουν 50 ξεχωριστές προδιαγραφές λαδιών κινητήρα, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά  – ιδιότητες και μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Πως όμως θα επιλέξει κάποιος το κατάλληλο για το αυτοκίνητο του; Πλέον οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ακολουθούν διαφορετικές τεχνολογικές αρχές, άρα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σχεδιάζονται και λάδια με ιδιότητες, οι οποίες θα καλύπτουν και τις ανάλογες απαιτήσεις .

Ποιο είναι όμως το καλύτερο λάδι;

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση, η οποία όμως δεν μπορεί να απαντηθεί με απόλυτη ακρίβεια. Η ερώτηση όμως η οποία είναι πιο σωστή είναι «Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το κάθε αυτοκίνητο;». Όπως προαναφέραμε τα να βάλεις λάθος λάδι είναι σαν να τοποθετείς λάθος ανταλλακτικό. Αυτό το λάθος μπορεί να κοστίζει, καταστρέφοντας τον κινητήρα μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η επιλογή λαδιού οπότε, καθορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και μπορείτε να την βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στον οδηγό της εταιρίας.

KEDOM EXTRA POWER 15 W 40 4LT

Πηγή: Autotriti.gr

Διαβάστε επίσης... 5 μύθοι για τα λιπαντικά » Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Αντιψυκτικό! Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε!! » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει; » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Πως λειτουργεί το immobilizer; » Είσαι έτοιμος για την έξοδο του Πάσχα; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » 4 λόγοι που η μοτοσυκλέτα γυμνάζει σώμα και πνεύμα! » Ψυκτικό αυτός ο άγνωστος! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »