Παλιότερα, τα αυτοκίνητα έπαιρναν εύκολα μπροστά με αντίγραφα κλειδιών, ή ακόμη και χωρίς κλειδί κάνοντας κάποια «μαγικά» με τα καλώδια κάτω από τη μίζα.
Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, για την αντιμετώπιση των κλοπών, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πλέον και αυτό οφείλεται στη χρήση μιας συσκευής, το λεγόμενο immobilizer, το οποίο πλέον είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ακόμη και στα μικρά αυτοκίνητα.

Το immobilizer (γράφεται και ως immobiliser) είναι ένα σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα.
Η λέξη είναι γαλλικής προέλευσης και βγαίνει από το immobile που σημαίνει ακινητοποιώ. Στα ελληνικά αποδίδεται ως ακινητοποιητής αυτοκινήτου.

Για την ακρίβεια είναι ένα σύστημα που δεν ακινητοποιεί ακριβώς, αλλά στην ουσία αποτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα του αυτοκινήτου από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.
Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει το immobilizer είναι να επεμβαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα για να ελέγχουν τον κινητήρα αποτρέποντας την εκκίνηση του αν δεν χρησιμοποιηθεί το αποκλειστικό κλειδί του οχήματος.

Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί το immobilizer απλά και κατανοητά.

Πως λειτουργεί το immobilizer
Η γενική ιδέα είναι ότι το σύστημα αυτό πρέπει να αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη εκκίνηση με ηλεκτρικό και όχι με μηχανικό τρόπο και μάλιστα μόνο με το κλειδί του αυτοκινήτου χωρίς επιπλέον εξοπλισμό.

Επίσης θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί να αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο, ούτε να διακοπεί ή να παρεμποδιστεί η λειτουργία του με χρήση ηλεκτρονικού ή άλλου εξοπλισμού.

Τέλος θα πρέπει να έχει απρόσκοπτη λειτουργία ανεξάρτητα με το εξωτερικό περιβάλλον (καιρικές συνθήκες, παρεμβολές κλπ).

Πως λειτουργεί, όμως, το όλο σύστημα;

Υπάρχουν δύο τύποι immobilizer. Ο πρώτος περιλαμβάνει ένα σύστημα εγκατεστημένο στο τιμόνι, το οποίο επικοινωνεί χωριστά με το κλειδί και χωριστά με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.

immobilizer παλαιού τύπου
Σε αυτήν την περίπτωση, το κλειδί του αυτοκινήτου διαθέτει έναν μικροσκοπικό πομπό ο οποίος περιέχει έναν κωδικό. Το σύστημα επικοινωνεί με το κλειδί μέσω μιας κεραίας που βρίσκεται στο τιμόνι, μόνο όταν βάλουμε το κλειδί στη μίζα.

Το κλειδί στέλνει τον κωδικό στο immobilizer, το οποίο διαβάζει τον κωδικό και εκκινεί τον κινητήρα αν ο κωδικός είναι ο σωστός.

Για λόγους ασφαλείας, η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ούτως ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί το σύστημα (π.χ. με μια γεννήτρια κωδικών).

Ο δεύτερος και πιο καινούργιος τύπος immobilizer που χρησιμοποιείται στα σημερινά οχήματα βασίζεται πάλι στην επικοινωνία του κλειδιού με το σύστημα, αλλά με μια διαφορετική διαδικασία.

immobilizer νέου τύπου
Σε αυτού του τύπου τα immobilizer, το σύστημα ακινητοποίησης βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Το σύστημα αυτό εκπέμπει έναν κωδικό. Το κλειδί διαβάζει τον κωδικό αυτό και παράγει έναν αντικωδικό που τον στέλνει πίσω στο σύστημα.

Το immobilizer υπολογίζει κι αυτό με την σειρά του τον αντικωδικό και τον συγκρίνει με αυτόν που του έστειλε το κλειδί. Αν οι δυο κωδικοί συμπίπτουν το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά.

Και στις δυο περιπτώσεις, το σήμα μεταδίδεται με ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας και συγκεκριμένα 125 KHz.

Το δεύτερο σύστημα είναι ακόμη πιο ασφαλές από το πρώτο, γιατί ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που υποκλαπεί ο κωδικός, αυτός είναι πρακτικά άχρηστος καθώς την επόμενη φορά που θα ξαναγυρίσει το κλειδί θα παραχθεί ένας νέος κωδικός κ.ο.κ.

Επομένως τώρα ξέρουμε πως λειτουργεί το immobilizer και γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά το αυτοκίνητο μας με ένα οποιοδήποτε κλειδί.

Πηγή: Coolweb.gr

Διαβάστε επίσης... 5 μύθοι για τα λιπαντικά » Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Αντιψυκτικό! Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε!! » Ποιο λάδι να βάλω; » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει; » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Είσαι έτοιμος για την έξοδο του Πάσχα; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » 4 λόγοι που η μοτοσυκλέτα γυμνάζει σώμα και πνεύμα! » Ψυκτικό αυτός ο άγνωστος! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »
Εγγραφείτε στο Newsletter μας και αποκτήστε τον κωδικό για να έχετε έκπτωση 15% στην επόμενη παραγγελία σας.
Επίσης θα λαμβάνετε άρθρα σχετικά με το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα και το φορτηγό, λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, νέα του χώρου και τέλος διάφορες προσφορές από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.