Ποιος ο ρόλος και η σπουδαιότητα του ψυκτικού

Το ενδιαφέρον για τη συντήρηση της μοτοσυκλέτας βρίσκεται σε μια διαρκή άνοδο, δεδομένου και των συνθηκών που επικρατούν γενικότερα στην αγορά, οι οποίες δεν ευνοούν ιδιαίτερα την αγορά μιας καινούργιας μοτοσυκλέτας, οπότε καλό να φροντίζουμε αυτή που έχουμε…

Είναι επίσης γεγονός ότι τις περισσότερες απορίες και συζητήσεις συγκεντρώνουν τα λάδια με τον τύπο και τα διαστήματα αλλαγής τους και η αντικατάσταση των αναλώσιμων με άλλα καλύτερων επιδόσεων και χαρακτηριστικών. Αυτό όμως που πολλοί παραβλέπουν, αγνοώντας την σημασία και τον καίριο ρόλο που παίζει στην συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα μιας μοτοσυκλέτας, είναι το ψυκτικό (ή αντι-ψυκτικό αν προτιμάτε) υγρό. Για πολλούς είναι αυτό το υγρό που μπαίνει στο ψυγείο… και τέλος. Μέγα λάθος και εξηγούμε το γιατί θα πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με το θέμα ακριβώς παρακάτω.

Σωστή συντήρηση

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το «Α». Οι υγρόψυκτες μοτοσυκλέτες διαθέτουν ένα επιπλέον σύστημα (αυτό της ψύξης) σε σχέσης με τις αερόψυκτες μοτοσυκλέτες, που –οποία έκπληξις!- όπως όλα τα υπόλοιπα συστήματα χρειάζεται τακτική συντήρηση. Αυτό συμβαίνει διότι με τον καιρό και την χρήση, το ψυκτικό υγρό γίνεται πιο τοξικό και μπορεί να διαβρώσει το εσωτερικό του κινητήρα, το ψυγείο και την αντλία νερού. Επίσης, οι σωλήνες του κυκλώματος ψύξης φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου και πολλές φορές αποκτούν ρωγμές ή μαλακώνουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει, χτυπώντας το καμπανάκι για την αντικατάστασή τους.

Πότε;;;;

Η διάρκεια ζωής των ψυκτικών υγρών διαφέρει και εξαρτάται από τον τύπο του υγρού και τις συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιείται την μοτοσυκλέτα σας. Η πρώτη ένδειξη που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας –όπως και για οτιδήποτε αφορά τη μοτοσυκλέτα σας- είναι αυτή που αναγράφεται στο owner’s manual και προτείνεται από τον κατασκευαστή. Γενικότερα πάντως, τα συνηθισμένα υγρά πρέπει να αλλάζονται κάθε δύο χρόνια, ενώ αυτά που έχουν ενισχυμένη διάρκεια κάθε πέντε περίπου έτη.

Συστατικά και ιδιότητες

Τα ψυκτικά υγρά αποτελούνται από διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της αιθυλογλυκόλης που είναι και το βασικό συστατικό, σε συνδυασμό με νερό ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από το πάγωμα, την διάβρωση και την απαγωγή της θερμότητας. Γι’ αυτό, ακόμη και αν ζείτε σε περιοχές που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες (όπως η Ελλάδα για παράδειγμα) το συγκεκριμένο υγρό είναι απαραίτητο για να εμποδίσει την διάβρωση των μεταλλικών μερών, για την λίπανση της αντλίας νερού και για την αύξηση του σημείου βρασμού. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο συνδυασμός μιας τάπας ψυγείου υψηλής πίεσης (π.χ. 14 PSI) κι ενός καλής ποιότητας ψυκτικού, δίνει σημείο πήξης τους -37,2 °C και σημείο βρασμού τους 128,8 °C (στο επίπεδο της θάλασσας, γιατί σε μεγαλύτερο υψόμετρο το σημείο βρασμού είναι χαμηλότερα, αλλά εκεί ούτως ή άλλως επικρατούν πιο κρύες συνθήκες συνήθως).

Σωστές προδιαγραφές

Στις σύγχρονες μοτοσυκλέτες τα κυκλώματα ψύξης –και κατ’ επέκταση τα μέρη με τα οποία έρχεται σε επαφή το ψυκτικό- αποτελούνται από διάφορα υλικά, όπως σίδηρο, ατσάλι, αλουμίνιο, μαγνήσιο, χαλκός, μπρούντζος, πλαστικό και λάστιχο. Η σύνθεση του ψυκτικού πρέπει να το καθιστά κατάλληλο με όλα αυτά τα υλικά γι’ αυτό θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το υγρό που αγοράζετε είναι εγκεκριμένο από το εργοστάσιο για τον κινητήρα της μοτοσυκλέτας σας.

Αν αντιληφθείτε σκουριά στο σύστημα ψύξης, θα πρέπει να το καθαρίσετε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα χημικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο και στη συνέχεια να γεμίσετε το κύκλωμα με καινούργιο ψυκτικό. Όταν αντικαθιστάτε το ψυκτικό, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι θα παγιδευτεί αέρας στο κύκλωμα και θα πρέπει να κάνετε εξαέρωση πριν λειτουργήσετε κανονικά τον κινητήρα. Βρείτε τις βίδες της εξαέρωσης και ακολουθήστε την διαδικασία όπως περιγράφεται στο service manual της μοτοσυκλέτας σας, σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε την διαδικασία μόνοι σας κι όχι σε κάποιο συνεργείο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι σχεδόν κάθε πέντε χρόνια είναι καλό να αλλάζει και ο θερμοστάτης μαζί με τις εξωτερικές σωληνώσεις. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ψυκτικά υγρά είναι τοξικά με γλυκιά γεύση που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον μικρών παιδιών ή και κατοικίδιων, οπότε θα πρέπει να φυλάσσονται προσεκτικά, όπως και να απομακρύνονται με κατάλληλες μεθόδους τα παλιά υγρά, κάτι στο οποίο μπορούν να σας βοηθήσουν τα συνεργεία της γειτονιάς σας.

Πηγή: Motomag.gr

Διαβάστε επίσης... 5 μύθοι για τα λιπαντικά » Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Αντιψυκτικό! Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε!! » Ποιο λάδι να βάλω; » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει; » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Πως λειτουργεί το immobilizer; » Είσαι έτοιμος για την έξοδο του Πάσχα; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » 4 λόγοι που η μοτοσυκλέτα γυμνάζει σώμα και πνεύμα! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »
Εγγραφείτε στο Newsletter μας και αποκτήστε τον κωδικό για να έχετε έκπτωση 15% στην επόμενη παραγγελία σας.
Επίσης θα λαμβάνετε άρθρα σχετικά με το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα και το φορτηγό, λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, νέα του χώρου και τέλος διάφορες προσφορές από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.