Η οδήγηση μοτοσυκλέτας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία του αναβάτη, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη για την μέση και την κατάσταση που βρίσκεται το μυαλό.

Η οδήγηση μοτοσυκλέτας βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Αρχικά ας δούμε τα οφέλη στον εγκέφαλο. Υπάρχουν έρευνες σχετικά με τη θετική επίδραση της οδήγησης μοτοσυκλέτας, με την πιο γνωστή να είναι αυτή του εργαστηριακού τμήματος λειτουργική εγκεφαλικής απεικόνισης, γήρανσης και καρκίνου  του Πανεπιστημίου Tohoku της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις έρευνες, κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας, ο εγκέφαλος του αναβάτη τονώνεται.  ΟΙ διαφορές στη χρήση και το επίπεδο τόνωσης του εγκεφάλου είναι εμφανείς, ανάμεσα σε αναβάτες που οδηγούν σε τακτικό επίπεδο και σε αυτούς που δεν έχουν οδηγήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (έτη). Η ενσωμάτωση την οδήγησης μοτοσυκλέτας στην καθημερινή μας ζωή, βελτιώνει ορισμένες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και ιδιαίτερα λειτουργίες που σχετίζονται με τον προμετωπιαίο φλοιό και έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική υγεία, όπως η μείωση του στρες.

Το άγχος μειώνεται και οι γνωστικές λειτουργίες αυξάνονται

Η έρευνα εξέτασε δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Αναβάτες που χρησιμοποιούν τακτικά μοτοσυκλέτα για τις καθημερινές δουλείες και ανθρώπους που δεν το κάνουν. Διαπιστώθηκε ότι για τους αναβάτες, το δεξιό ημισφαίριο του προμετωπιαίου λοβού, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της οδήγησης, επιδεικνύοντας υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης. Όταν κλήθηκε η δεύτερη ομάδα να οδηγήσει το ίδιο τακτικά μοτοσυκλέτα, τότε οι γνωστικές τους λειτουργίες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με τη μνήμη και την σκέψη, αυξήθηκαν δραματικά. Επίσης δήλωσαν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα άγχους  και διανοητικά αισθάνθηκαν καλύτερα. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η οδήγηση με μοτοσυκλέτα προσφέρει μια πραγματική ελευθερία που μπορεί να μειώσει το άγχος με μια βόλτα το Σαββατοκύριακο ή και στην καθημερινή διαδρομή από και προς τη δουλειά. Η οδήγηση μοτοσυκλέτας μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Ακόμα και σε μια απλή βόλτα, καίτε θερμίδες την ώρα που οδηγείτε. Η έκθεση στον αέρα και στα στοιχεία της φύσης σημαίνει ότι χρησιμοποιείται περισσότερο τους μυς σας. Το μυϊκό σύστημα τονώνεται από την συνεχόμενη ένταση και ευκαμψία των κινήσεων. Επίσης η εξισορρόπηση σε χαμηλές ταχύτητες, οι στροφές και το φρενάρισμα, οδηγούν σε καύση θερμίδων. Όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε τόσο πιο γρήγορα καίτε ενέργεια. Σε διαδρομή με στροφές, η σωστή τοποθέτηση του σώματος μεταφράζεται σε μια καλή άσκηση. Οποιοσδήποτε έχει βρεθεί στην πίστα για ένα 20λεπτο session, μπορεί να βεβαιώσει πόσο ιδρώτα απαιτεί η διαδικασία. Σε μια ώρα οδήγησης με μοτοσυκλέτα θα κάψετε 200-300 θερμίδες, όσο σε ένα χαλαρό περίπατο. 

Η οδήγηση εκτός δρόμου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χάσετε βάρος

Μια Καναδική μελέτη έδειξε ότι οι off-road αναβάτες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα υγεία και φυσικούς περιορισμούς συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Η τακτική εκτός δρόμου οδήγηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε λίπος και να κερδίσετε μυς, να αυξήσετε την αντοχή σας και να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Η εξήγηση μέσω των βιομετρικών αποτελεσμάτων καθίσταται απλή. Η άσκηση σε εκτός δρόμου οδήγηση, έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά του τζόκινγκ και της ενασχόλησης με το γυμναστήριο. Η εξισορρόπηση στις μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου είναι σαν να κάθεστε σε μια μπάλα σταθερότητας, ελέγχοντας το τιμόνι είναι σαν να κάνετε πιέσεις πάγκου και χαμηλή και όρθια κωπηλατική. Η στάση προς τα πάνω και κάτω μοιάζει με squat ή σαν αν κάνεις βαθιά καθίσματα. Όταν στέκεσαι στα μαρσπιέ είναι σαν αν κάνεις άρσεις στις γάμπες. Για όσους επιλέγουν εκτός δρόμου μονοπάτια, η κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται σε 600 θερμίδες την ώρα.

Πηγ

Διαβάστε επίσης... 5 μύθοι για τα λιπαντικά » Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Αντιψυκτικό! Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε!! » Ποιο λάδι να βάλω; » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει; » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Πως λειτουργεί το immobilizer; » Είσαι έτοιμος για την έξοδο του Πάσχα; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » Ψυκτικό αυτός ο άγνωστος! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »
Εγγραφείτε στο Newsletter μας και αποκτήστε τον κωδικό για να έχετε έκπτωση 15% στην επόμενη παραγγελία σας.
Επίσης θα λαμβάνετε άρθρα σχετικά με το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα και το φορτηγό, λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, νέα του χώρου και τέλος διάφορες προσφορές από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.