Είναι γνωστό το πόσο αναγκαίο είναι το λάδι για την καλή λειτουργία και τη μακροζωία του κινητήρα. Ο ρόλος του είναι να λιπαίνει τα κινούμενα μέρη, να προστατεύει από τη διάβρωση και τη σκουριά και να βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε επιτρεπτά πλαίσια. Υπάρχουν όμως κάποιες αντιλήψεις γύρω από τα λιπαντικά που δεν είναι σωστές. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Μύθος 1: Το «W» είναι το βάρος

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν αγοράζει λιπαντικά είναι το ιξώδες, που δείχνει το πόσο πηκτό ή αραιό είναι το λάδι. Στα μονότυπα λάδια συναντούμε την ένδειξη π.χ SAE 30. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο λάδι χρειάζεται περίπου 30 δευτερόλεπτα για να πάει από τη μια στην άλλη μεριά ενός ειδικού δοκιμαστικού σωλήνα, που καθορίζει τη ρευστότητα. Ορισμένες φορές, το νούμερο 30 αναφέρεται ως «βάρος» (weight) του λαδιού. Στα πολύτυπα λάδια έχουμε την ένδειξη π.χ SAE 10W-40, που μας δείχνει το πώς μεταβάλλεται το ιξώδες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Το «W» προέρχεται από τη λέξη winter που σημαίνει χειμώνας και μας δείχνει ότι το συγκεκριμένο λάδι είναι κατάλληλο για χαμηλές θερμοκρασίες.

Μύθος 2: Όταν το λάδι γίνει σκούρο, χρειάζεται αλλαγή

Η αλήθεια είναι το λάδι σκουραίνει γιατί αυτό ακριβώς είναι σχεδιασμένο να κάνει. Περιέχει ειδικά πρόσθετα τα οποία συγκρατούν τη βρωμιά, ώστε αυτή να μη συσσωρεύεται στον κινητήρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το χρώμα τους γίνεται πιο σκούρο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χάνουν τη λιπαντική τους ικανότητα. Σίγουρα υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα των σωματιδίων που μπορεί να «αποθηκεύσει» το λάδι και κάποια στιγμή θα χρειαστεί αλλαγή, αλλά αυτό καθορίζεται από τον κατασκευαστή και όχι από το χρώμα του λαδιού.

Μύθος 3: Πρέπει να αλλάζεις λάδια κάθε 5.000 χιλιόμετρα

Τα σύγχρονα λάδια είναι υψηλής τεχνολογίας και έχουν σχεδιαστεί ιδικά ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των κινητήρων. Μπορεί κάποιος έμπορος ή μηχανικός να προτείνει αλλαγή κάθε 5.000 χιλιόμετρα, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να αναφέρει και το βιβλίο συντήρησης του κατασκευαστή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μετά τα 5.000 χιλιόμετρα, το λάδι σταματά να είναι αποτελεσματικό. Αν η μοτοσυκλέτα οδηγείται μέσα στην πόλη με φυσιολογικούς ρυθμούς, ένα λιπαντικό μπορεί να «λειτουργεί» σωστά ακόμα και για 10.000 με 12.000 χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι καλό να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μύθος 4: Τα πρόσθετα στο λάδι βελτιώνουν την απόδοσή του

Αυτό είναι αλήθεια αλλά αυτά τα πρόσθετα υπάρχουν ήδη στα λιπαντικά όταν τα αγοράζεις. Όλα τα προϊόντα των γνωστών εταιρειών περιέχουν ήδη πρόσθετα που βελτιώνουν το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αλλά και απορρυπαντικά πρόσθετα που κρατούν καθαρό τον κινητήρα. Επίσης, ειδικά συστατικά αποτρέπουν τη διάβρωση και προστατεύουν τα μεταλλικά μέρη από τη σκουριά. Με όλα αυτά τα πρόσθετα να βρίσκονται ήδη μέσα στο λάδι, το να βάλεις περισσότερα, μπορεί να αραιώσει αυτά που ήδη υπάρχουν και να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Μύθος 5: Τα συνθετικά λάδια μπορεί να προκαλέσουν διαρροές

Τη δεκαετία του `70 όταν τα συνθετικά λιπαντικά έκαναν την εμφάνισή τους, δεν τα πήγαιναν πολύ καλά με τις τσιμούχες και τις φλάντζες. Όμως από τότε οι εταιρείες κατασκευής λιπαντικών έχουν εξελίξει τα προϊόντα τους ώστε αυτά να μην προκαλούν συρρίκνωση στις φλάντζες. Αν όμως χρησιμοποιηθεί συνθετικό λάδι σε παλιότερο κινητήρα, μπορεί να καθαρίζει τα σωματίδια που έχουν σφραγίζει μικροσκοπικές ρωγμές σε κάποια φλάντζα και έτσι να εμφανιστεί κάποια διαρροή. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί σε έναν σύγχρονο κινητήρα.

Διαβάστε επίσης... Χάνει λάδια; Δες τι πρέπει να κάνεις! » Τι περιλαμβάνει το Check up στα φρένα! » Αντιψυκτικό! Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε!! » Ποιο λάδι να βάλω; » Γίνε Αυθεντία στις μπαταρίες! » Πως επιλέγεις λιπαντικά; » 15 ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ !!TΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ; » Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες! » Υγρά φρένων – Τι πρέπει να προσέχεις! » Καταναλώνει λάδι: Τι τρέχει; » Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν από ένα μεγάλο ταξίδι » Πως μπορώ να προστατεύσω τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου; » Θωρακίστε Συνολικά το Αυτοκίνητο από τη Ζέστη και τον Ήλιο! » Κάνει κάτι από αυτά; Συνεργείο γρήγορα! » Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για την άνοιξη – καλοκαίρι! » Πλένετε σωστά το αυτοκίνητό σας? » Πως λειτουργεί το immobilizer; » Είσαι έτοιμος για την έξοδο του Πάσχα; » Τιμή ή ταχύτητα εξυπηρέτησης ; Τι κερδίζει τον πελάτη ; » Σωστή συντήρηση στους υαλοκαθαριστήρες. » Τι άλλαξε και αντέχουν τα λάδια 30.000 χλμ; Ή μήπως όχι; » Αύξησε την απόδοση με το σωστό λιπαντικό! » 4 λόγοι που η μοτοσυκλέτα γυμνάζει σώμα και πνεύμα! » Ψυκτικό αυτός ο άγνωστος! » Γιατί εξαφανίζονται τα χειροκίνητα κιβώτια; » Εξάτμιση που αντέχει στον χρόνο! » Ρεπορτάζ AutoΤρίτη: 8 στους 10 με ακατάλληλα ελαστικά. » 4 Tips για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα. » Επαγγελματίας Οδηγός : Η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο (Video) » Φροντίδα του λιπαντικού—>Καλύτερη απόδοση του κινητήρα!! » Καθαρίζεις σωστά τον κινητήρα σου; » Έτσι καταστρέφονται τα ελαστικά σου! » Ξέρεις από αμορτισέρ; » Θες ισχυρότερο κινητήρα; Δώσε «ανάσες»! » 5 φθινοπωρινοί έλεγχοι που πρέπει να κάνεις άμεσα! » Θες έξτρα λεφτά; Το μυστικό είναι στα λιπαντικά! » Βρες την βλάβη μόνος σου!! » Μπορούμε πια να το φτιάξουμε μόνοι μας?? » Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις τον κινητήρα; » Μήπως «φωνάζει» ότι χρειάζεται συνεργείο; » Εκκίνηση με καλώδια: μπορεί να σε «σώσει»! » Μείωσε τα έξοδά σου ταυτόχρονα με τους ρίπους της ατμόσφαιρας!! » Σταμάτα να καις τσάμπα καύσιμα!! » Εσύ φροντίζεις την εξάτμισή σου?? » Ξαφνική αύξηση θερμοκρασίας; Δράσε γρήγορα! » Διάλεξε το κατάλληλο συνεργείο εύκολα! » Μάθε το turbo από «μέσα» » Έλεγχε τακτικά τα φρένα σου!! » Εσύ πότε πας για service το αυτοκίνητό σου?? » Ξέρεις τα φίλτρα του αυτοκινήτου σου; » Είναι η ηλεκτροκίνηση όσο οικολογική πιστεύουμε?? » Σταματήστε να καταναλώνετε άσκοπα καύσιμο!! » Ξέρεις να κάνεις σωστή επιλογή μπαταρίας; » Προστατέψτε αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από τον ήλιο ! » Υπηρεσίες after sales: γιατί χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά; » Γλύτωσε χρήματα συντηρώντας τον κλιματισμό! » Εσύ βάζεις τα λιπαντικά που προτείνονται ή κάποια οικονομικότερα; » Συντηρήστε σωστά και έξυπνα το αυτοκίνητό σας !! » Τα «μυστικά» των λιπαντικών και η σημασία τους! » Tips για τη σωστή συντήρηση του LPG » Σώσε τώρα το σαλόνι σου! » 5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν !! » Αλήθειες και ψέματα για τα ντίζελ αυτοκίνητα !! » Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα… »